ВАННА КІМНАТА В СТИЛІ ЛОФТ

Узагалі лофт вважають чи не найпопулярнішим стилем серед новаторських напрямів у дизайні, які почали з’являтися з початку минулого століття. До цього інтер’єрні й архітектурні стилі розвивалися у двох напрямах – класичному та національному. Більшість приміщень тоді оформлювали в етнічному ключі й лише вишукані інтер’єри обставляли в стилі класичної розкоші.
Ситуацію змінили промислова революція та поява нових будматеріалів – цементу й бетону. Можливість оформити житловий простір під свої потреби стала доступна широкому колу людей, і надійшов масовий запит на утилітаризм та функціональне використання простору. Моду почав диктувати модернізм, а в дизайні зародився третій напрям – сучасні стилі.
Першим сучасним стилем був найпростіший функціоналізм, трохи ж пізніше – перед Другою світовою війною – на заході став популярним японський мінімалізм, а в середині століття – бруталізм і лофт.

Лофт – стиль інтер’єру часів Великої депресії

Хоча багато хто вважає лофт найновішим із сучасних стилів, насправді він став популярним на кілька десятиліть раніше ніж не тільки хай-тек, техно та індастріал, а й випередив поширення скандинавського стилю та навіть мінімалізму.
З’явився лофт скоріше через потребу, аніж заради знахідок дизайнерського мистецтва. Справа в тому, що фінансова криза 1930-х років, відома як Велика депресія, збанкрутувала чимало виробництв, і приміщення заводів та фабрик почали здавати в оренду для житла. Особливим попитом тоді користувалися горища та технічні поверхи, які переобладнали на житлові простори.

І тому для стилю лофт в інтер’єрах характерно:

  • наявність чималого об'єму вільного простору, високі стелі та велика кількість світла, яким наповнювали горищні приміщення великі вікна заводів і фабрик;
  • використання в оформленні поверхонь (стін, підлог та стель) масивів однорідного бетону з мінімальним шаром фарби чи штукатурки або «голої» цегли;
  • навмисно відкрите розташування комунікацій – трубопроводів та електропроводки;
  • орієнтація на прості функціональні меблі та предмети інтер’єру з натуральних матеріалів, таких як дерево, метал і скло;
  • використання в дизайні стриманих відтінків з акцентом на білий, сірий, чорний та теракотовий кольори.

Взагалі для оформлення кімнати в стилі лофт не потрібно було залучати великі інвестиції, адже цегляні та бетонні поверхні – це природний антураж приміщень заводу. Проте сьогодні найкращі лофт-інтер’єри – це, скоріше, імітація промислових просторів з використанням вишуканих колекцій плитки або керамограніту, на поверхню яких нанесено малюнок бетонних чи цегляних текстур.

Меблі Kolo – родзинка ванної кімнати в стилі лофт

Стиль лофт в інтер’єрі передбачає функціональне та лаконічне оформлення приміщень, проте всі ванні кімнати переважно оформлюють у стриманому функціональному стилі. І тому, щоб оформити ванну в стилі лофт, для початку достатньо купити основну сантехніку й визначитися з оздобленням. А ось наповнення та враження від стилю створюють деталі та аксесуари:

  • Комунікації у ванній кімнаті можна залишити частково відкритими, наприклад, виставивши на огляд металевий сифон під раковиною або водопровідні труби з міді або сталі.
  • Аксесуари – змішувачі та фурнітура – теж можуть стати гарним акцентом, особливо якщо йдеться про масивні вироби з хрому або латуні.
  • Освітлення – дуже важливий елемент лофт-приміщень, і у ванній кімнаті варто передбачити кілька загальних і локальних світильників із нейтральним або навіть холодним світлом.
  • Меблі – головний функціональний елемент, і тут має сенс віддати перевагу простим утилітарним аксесуарам без вигадливих деталей. Це можуть бути підлогові або навісні шафи та полиці з дерева чи дерев’яних плит з оздобленням деревним або навіть стильним штучним шпоном.

Наприклад, можна використовувати зручні шафки під умивальник, із висувними ящиками або дверцятами, які є в асортименті Kolo. Тут підійдуть і білі, і чорні, і графітові тумби як із глянцевим, так і з матовим покриттям. Розміри шафок ідеально підібрано під пропорції сантехніки Kolo, вони підходять якнайперше саме для сучасної стилістики просторів.

У доповнення до тумб можна вибрати високі шафи-пенали, які чудово пасуватимуть до лофт-інтер’єрів і до того ж можуть бути оснащені зручними та місткими кошиками для білизни. Також пропонуємо використовувати стильні дзеркала чи дзеркальні шафки як удале доповнення для завершення формування цілісного меблевого гарнітуру.