РОСЛИНИ У ВАННІЙ КІМНАТІ

Попри те що більшість ванних кімнат має глухі стіни без вікон, практично всі санвузли можна прикрасити кімнатними квітами. Для цього досить дотримуватися ключових принципів фітодизайну – напряму в дизайні інтер’єру з використанням рослин, а також ураховувати вимоги кімнатних культур щодо догляду й мікроклімату.

Як вибрати рослини для оформлення ванної кімнати?

Для того щоб радувати нас зеленим листям і привабливим зовнішнім виглядом, рослинам потрібні певний ґрунт, поливання, достатня кількість світла й відповідні температурні умови. При цьому параметри клімату в будь-яких приміщеннях, що обігріваються, чи то ванна кімната, спальня, чи кухня, більш передбачувані, ніж на вулиці, і тому вирощувати кімнатні культури найчастіше простіше вуличних.

У приміщенні ми легко можемо підібрати для рослин потрібний ґрунт і відповідні контейнери, а також організувати поливання за кімнатних температур – від 18 до 25 °С. Єдине істотне обмеження ванних кімнат – брак природного світла, що й визначає принципи вибору рослин.

Для прикрашання підлоги, стін і навіть бортиків ванни підходять тіньовитривалі культури, які призвичаїлися виживати у вологому середовищі тропіків і субтропіків у тіні інших рослин. Це знайомі багатьом із нас папороті, сансевієрії, спатифілуми, алое вера, аспідистри, драцени, калатеї, філодендрон, хлорофітум та інші подібні кімнатні культури.

Як організувати освітлення рослин у ванній кімнаті?

Для нестандартного оформлення ванної кімнати недостатньо купити недорого ванну, умивальник, душову кабіну з меблями й кілька контейнерів із квітами. Потрібно ще організувати правильне освітлення рослин, адже брак світла рано чи пізно негативно позначиться на їх стані.

Якщо у ванній кімнаті немає вікна, на підвіконні якого нескладно розмістити кілька горщиків із квітами, можна скористатися такими рішеннями:

  • Основне джерело світла. Для освітлення ванних підійдуть люмінесцентні лампи денного світла або світлодіодні лампи. До того ж вони набагато економніші, ніж лампи розжарювання.
  • Допоміжне джерело світла. Поліпшити стан рослин можна завдяки освітленню їх спеціальними фітолампами, які застосовують у теплицях і домашньому квітникарстві. Однак такі світильники використовують лише для рослин і дизайну інтер’єру, але не в ролі місцевого або загального світла. Випромінювання фітоламп не підходить людині.
  • Природне освітлення рослин. Час від часу рослини з ванної кімнати можна переносити в приміщення з вікнами для відновлення, замінюючи їх іншими кімнатними культурами.

Для постійного вирощування рослин у ванній кімнаті потрібно організувати природне або відповідне штучне їх освітлення протягом як мінімум 8-9 годин на день.

Як облаштувати й оформити ванну кімнату з рослинами?

Сучасна сантехніка чудово гармоніює з природною зеленню кімнатних квітів. Білий колір ванн, умивальників і душових піддонів в оточенні рослин здатний створити м’яку невимушену атмосферу. Її відмінно доповнять колекції підвісних або підлогових меблів із білими, сірими або чорними панелями й дверцятами, а також дерев’яні вироби та рішення в екостилі «під дерево».

Вибираючи матеріал чаші, краще купити акрилову ванну, як-от ванну Kolo, оскільки акрил приємний на дотик і до того ж здатний краще вписатися в тактильно «теплий» інтер’єр, характерний для сучасних екологічних стилів. Використання рослин у світлих приміщеннях вітається в середземноморському, японському й багатьох інших етнічних стилях, а також у стилі скандинавського мінімалізму та в інших сучасних напрямах дизайну інтер’єру.