РЕМОНТ АКРИЛОВИХ ВАНН

ЯК УСУНУТИ ПОДРЯПИНИ, ТРІЩИНИ І ПРОБОЇ АКРИЛОВОЇ ПОВЕРХНІ

Акрилові ванни відрізняються малою вагою, низькою теплопровідністю, хорошою звукоізоляцією і доступною ціною. Хоча полімерний матеріал поступається емальованому металу з погляду стійкості до появи подряпин, тріщин і відколів, він все ж має достатню для комфортної експлуатації міцність. А в разі проблем відновити ванну з акрилу простіше, ніж усувати подряпини, відколи й пожовтіння емальованого металу. Пропонуємо ознайомитися з технологією реставрації акрилових виробів.

Види пошкоджень ванн із різних матеріалів

Поверхневі або глибокі пошкодження чаші ванни можна нанести двома способами:

  • Механічні подряпини, тріщини і пробої утворюються від падіння важких предметів або сильного впливу твердих матеріалів на поверхню чаші. Акрилові вироби можна пошкодити не лише випадковим ударом або падінням металевого предмета, а й під час необережного купання домашніх тварин із гострими кігтями, під час недбалого прання речей із металевою фурнітурою, від впливу гострих предметів, абразивних матеріалів тощо.
  • Хімічні пошкодження чаші виникають через дію хімічно активних речовин, включаючи агресивну побутову хімію, таку як відбілювач або миючий розчин. Найбільш сильно дія хімічних речовин проявляється, якщо наявні механічні пошкодження. Так, подряпини і тріщини, що з’явилися під час чищення ванни абразивними речовинами і матеріалами, можуть стати місцем скупчення нальоту і осаду, викликаного використанням неякісної водопровідної води.

Будь-які пошкодження поверхні чаші, безсумнівно, псують дизайн ванної кімнати. Щодо ванної з чавуну, то у разі появи тріщин і відколів емалі, а також пожовтінні покриття найбільш ефективним буде не ремонт, а рішення купити недорогу ванну. А ось акрилові вироби здебільшого підлягають простому і ефективному відновленню.

Способи ремонту акрилових ваннВсі пошкодження акрилових ванн, викликані як механічними, так і хімічними впливами, можна розділити за ступенем пошкодження акрилової поверхні:

  • мінімальні подряпини і поверхневий знос можна усунути простим поліруванням акрилу;
  • глибокі тріщини і пошкодження акрилу без розриву акрилового шару відновлюють шляхом нанесення рідких двокомпонентних складів для ремонту акрилових ванн;
  • розриви поверхневого шару акрилу і пробої чаші потрібно усувати з використанням не тільки рідких складів, а й армувальних латочок і стрічок.
  • Щоб відновити акрилову ванну, потрібно мати матеріали для очищення і полірування поверхні, а також засоби реставрації покриття, які можна купити окремо або у вигляді комплекту.

Ремонт поверхневих ушкоджень акрилової чаші

Щоб усунути невелику подряпину або поверхневе пожовтіння акрилового шару, використовують механічне полірування поверхні ванни із застосуванням поліролей – рідин або паст для відновлення блиску і кольору акрилових виробів.

  • Передусім пошкодження акрилу зачищають за допомогою великої і дрібної наждачки або дриля з полірувальною насадкою.
  • Очищене місце знежирюють і протирають насухо, а потім натирають полірувальним складом, використовуючи м’яку гладку тканину, яка часто продається в комплекті з поліролем.

Відновлення глибоких тріщин, сколів і пробоїв

Для усунення глибоких дефектів зазвичай підходить двокомпонентний рідкий акрил, який розводять у необхідній пропорції з затверджувачем і наносять на пошкодження. Щоб надати потрібного відтінку, колір розчину можна змінити за допомогою барвників, які часто входять у комплект для ремонту акрилових виробів.

  • Пошкодження поверхні ванни зачищають наждачним папером або дрилем із полірувальною насадкою за аналогією з попереднім випадком. Для усунення поверхневої напруги місця початку тріщини неглибоко засвердлюють тонким свердлом.
  • Потрібну ділянку очищають, знежирюють і висушують, після чого готують матеріали для ремонту.
  • Якщо треба, нарізають кілька шарів латочок із склотканини або іншого армувального матеріалу для зміцнення пошкодження. Кожен наступний шар латки повинен на 10-12 мм перекривати попередній шар по всьому периметру.
  • Двокомпонентний склад змішують за інструкцією виробника і за необхідності тонують, так, щоб вийшов відповідний відтінок.
  • Рідкий акрил наносять на встановлені заплатки або просто втирають у пошкодження гумовим шпателем в один або кілька шарів. У разі нанесення кількох шарів витримують необхідну технологічну паузу для висихання кожного наступного шару.
  • Після висихання ремонтного складу оброблену поверхню знову полірують дрібнозернистим наждачним папером, домагаючись привабливого зовнішнього вигляду.

Що треба знати, коли є бажання купити акрилову ванну

Один із ключових показників, який визначає довговічність і простоту ремонту акрилової ванни, − це товщина акрилового шару. Якщо ви вирішили купити ванну Kolo, важливо мати на увазі, що товщина акрилу в 4-6 мм забезпечує необхідні показники міцності і ремонтопридатності виробів порівняно з акриловими поверхнями меншої товщини.