5 ПОРАД, ЯК ВИБРАТИ СИФОН ДЛЯ УМИВАЛЬНИКА

Принцип роботи сифона полягає у використанні гідрозатвора – бар’єра з води, який утворюється за рахунок зміни геометрії та форми зливної колби чи труби. Коли ми відкриваємо водопровідний кран, частина води не зливається в каналізацію, а залишається в сифоні. Вона й утворює гідрозатвор, що перешкоджає проникненню запахів. При цьому, якщо сантехніка довго залишалася невикористовуваною, вода в сифоні може висохнути, і гідрозатвор перестане працювати. Тоді потрібно знову наповнити сифон або закрити злив герметичною пробкою.

Під час вибору сифона важливо насамперед визначитися з моделлю умивальника. Наприклад, якщо ви вирішили використовувати умивальник Kolo, можна зупинитися на моделі стандартного розміру, рукомійнику або вбудованому пристрої. І сифон, скажімо, для меблевого умивальника Kolo може мати зовсім не таку конструкцію, як пристосування для рукомийника.

1. Вибираємо конструктивний тип сифона

В умивальників злив розташовується на достатній висоті, і під час вибору сифона ми не настільки обмежені в розмірах, як у разі з ванними або душовими кабінами. До того ж в умивальник нерідко потрапляє не лише відпрацьована вода, а й потрібні предмети, наприклад кільця або інші прикраси. А значить, крім надійної роботи, сифон повинен давати можливість швидко очистити пристрій.

Для умивальників використовують такі сифони:

  • Пляшковий сифон – найпопулярніший. Він має компактну форму колби, куди прямує зливальний патрубок. У цій колбі й утворюється гідрозатвор, оскільки труба для приєднання до каналізації підключається вище дна колби. Такий сифон може виглядати декоративніше, а конструкція, хоч і засмічується частіше, дає змогу проводити очищення швидко й просто.
  • Трубний сифон – це просто вигнута, як літери S чи U, жорстка труба. Раніше подібні сифони традиційного типу були нерозбірними, але зараз їх оснащують пробкою для чищення або передбачають розбірну конструкцію. Під час монтажу трубного сифона важливо, щоб злив умивальника та труба каналізації чітко співвідносилися.
  • Гофрований сифон формується зігнутою гофрованою трубою, форму якої можна міняти. Перевага конструкції полягає в тому, що вона забезпечує широкі можливості монтажу без жорсткого прив’язування до розташування зливу умивальника та труби каналізації. Проте чистити гофрований сифон складно, адже розібрати чи оснастити пробкою гофру не вийде.

2. Якому матеріалові віддати перевагу?

Найчастіше у ванних кімнатах та санвузлах установлюють пластикові чи металеві сифони.

  • Пластикові сифони роблять із поліетилену або більш надійного поліпропілену. Хоча ці пристрої мають мінімальну вартість, їх перевірено безперебійним багаторічним використанням. Головні мінуси пластику – недостатня декоративність і вразливість до високих температур. Такі сифони частіше вибирають для прихованого розташування у вбудованих та меблевих умивальниках.
  • Металеві сифони роблять із латуні, бронзи, нержавіючої сталі або інших металів. Це дорожчі рішення, які привертають увагу вишуканим зовнішнім виглядом. Їх найчастіше вибирають для відкритого монтажу.

3. Ураховуємо корисні додаткові функції

Під час вибору сифона для умивальника звертають увагу на пристрій та спосіб підключення зливу. На конструкцію сифона може вплинути:

  • Перелив – верхній отвір для аварійного злиття води в разі закриття основного стоку. Якщо говорити про умивальники Kolo, то тут перелив – частина конструкції самого умивальника. На відміну від кухонних мийок сифон до нього не підключають, а поєднання зливних потоків відбувається в зливному патрубку.
  • Злив для пральної машини. Додатково до сифона можна підключити злив для пральної машини. Приймальний отвір для підключення зливу розташовують між основним зливом та гідрозатвором.

4. Вибираємо технічні характеристики сифона

Крім форми та зовнішнього вигляду, важливо враховувати такі параметри:

  • Діаметри зливного отвору умивальника та каналізаційної труби. Зливний отвір зазвичай має діаметр від 42 до 48 мм, і під такі умивальники використовують сифон діаметром 1 1/2”. Перетин труби каналізації, а отже, і діаметр випуску сифона в цьому разі може бути 40 чи 50 мм. Рідше для труб та зливних отворів діаметром від 32 до 35 мм використовують сифони діаметром 1 1/4”.
  • Пропускна здатність сифона визначається не лише його діаметром, а й конструкцією. Це значення як мінімум має бути більшим за показники, які видає підключена техніка, наприклад злив пральної машини.

Також під час вибору сифона важливо враховувати взаємне розташування зливу умивальника та каналізаційної труби, а також відстань між ними. Якщо сифон не вдається з’єднати з каналізацією прямою трубою (зміщення по горизонталі між точками підключення повинно бути не більше ніж 2-4 см), то використовують гофроване з’єднання або вибирають гофрований сифон.

5. Якому дизайнові віддати перевагу?

Як ішлося раніше, форма й зовнішній вигляд сифона багато в чому визначаються конструкцією умивальника.

  • Для більшості моделей рукомийників та умивальників Kolo, які встановлюються відкрито, без використання стільниці, підвісної або підлогової тумби, має сенс вибрати привабливий металевий сифон пляшкового типу.
  • Якщо розташування труби каналізації унеможливлює встановлення пляшкового сифона, можна використати гофрований сифон або гофровану сполучну трубу. У цьому разі прихований монтаж можна організувати за допомогою п’єдесталу або напівп’єдесталу для умивальника.
  • Для умивальників на стільницю та меблевих умивальників Kolo більш дорогі металеві сифони використовувати немає сенсу, особливо якщо тут передбачено підключення пральної машини. Із завданням відведення стоків відмінно впорається пляшковий сифон із пластику або інше відповідне рішення.

Ураховуйте також, що під час вибору сифона, крім зовнішнього вигляду, важливо звертати увагу на якість виконання з’єднань та надійність прилягання ущільнювачів.