5 ПОРАД ЯК ВДАЛО ОФОРМИТИ МАЛЕНЬКУ ВАННУ КІМНАТУ

Перш ніж купити ванну та іншу сантехніку, щоб почати в приміщенні ремонт, варто уважно оцінити можливості проекту квартири або будинку. У деяких випадках маленьку ванну кімнату можна розширити, прибравши внутрішню перегородку, що відмежовує її від роздільного санвузла. Тоді об’єднання двох невеликих приміщень дасть можливість одержати суміжну ванну кімнату стандартної площі.

Однак, навіть якщо перепланування неможливе, усе одно можна вдало оформити приміщення в сучасному стилі. Якщо використовувати в дизайні відповідну плитку й компактні предмети інтер’єру, проект можна гармонійно оформити навіть на мінімумі квадратних метрів.

1. Підготуйте раціональний проект ванної кімнати

Популярні останніми роками мінімалістські стилі інтер’єру дають можливість прибрати з приміщення всі непотрібні деталі й максимально вивільнити простір. Простий і лаконічний дизайн ванної кімнати з мінімумом акцентів має на увазі використання лише функціонально корисних виробів.

Якщо ви вирішили купити ванну, то замість повнорозмірної моделі можна придбати зручну кутову чашу. Якщо вибираєте душову кабіну, можна зупинитися на компактній моделі на невисокому піддоні або взагалі без піддона зі зливом у підлогу. Пральну машину для економії місця краще перемістити в інше приміщення або встановити під загальною з умивальником стільницею. Окремо розташований умивальник має сенс розмістити разом із підлоговою або підвісною тумбою під ним. Проте найкраще вивільняє простір компактні підвісні сантехніка й меблі.

2. Подбайте про яскраве рівномірне освітлення

Яскраве рівномірне світло візуально збільшує обмежений простір і дає відчуття простору, тому освітлювати невелику ванну кімнату краще кількома джерелами світла. У приміщенні важливо поєднати загальне освітлення, яке може бути представлене групою точкових джерел світла або звичайними стельовими світильниками, з місцевим підсвічуванням розсіяним світлом.

Крім того, візуально збільшити приміщення допоможуть яскраві відбивні поверхні. У ванній кімнаті можна встановити велике дзеркало, а також використовувати в душових кабінах, меблях і вхідних дверях елементи або деталі з прозорого скла та хромовану чи латунну фурнітуру.

3. Оформлюйте приміщення у світлих пастельних тонах

Під час вибору настінної та підлогової плитки важливо відмовитися від надмірно темних, насичених і контрастних елементів, надавши перевагу м’яким пастельним відтінкам. Саме ніжні світлі фонові тони дають можливість позбутися відчуття обмеженого об’єму.

Пісочний, персикові, бежеві, блідо-лимонні, ніжно-оливкові, лавандові, світло-фіолетові, пастельно-сірі, вершкові та інші подібні відтінки можна доповнити сучасними натуральними текстурами й матеріалами з використанням дерева, каменю або металу. При цьому в дизайні невеликих приміщень зазвичай використовують не більше трьох кольорів і відмовляються від бордюрів та вигадливих декорів.

4. Уважно обирайте розмір і спосіб укладання плитки

Сьогодні під час оформлення санвузлів усе частіше застосовують великоформатну ректифіковану плитку. Її вкладають із мінімальними, майже непомітними міжплитковими швами. І це дає можливість відмовитися від стандартної сітки із сіро-цементних смуг на підлозі та стінах, геометричний малюнок яких візуально звужує простір.

У загальному випадку на підлогу краще вкладати квадратну матову плитку в діагональний спосіб, а стіни викласти звичними вертикальними рядами за допомогою яскравіших прямокутних або квадратних глянцевих елементів. Це теж візуально збільшить розміри приміщення.

5. Використовуйте вбудовані рішення та органайзери

Якщо ви вирішили заощадити й купити ванну недорого, то частину коштів, що залишилися, має сенс виділити на пошук рішень для наведення порядку в дрібницях. Це можуть бути як усілякі ніші й відкриті полиці, так і вбудовані або висувні ящики, органайзери, гачки та тримачі. Шафка із дзеркалом або висувна тумба під умивальником дасть можливість швидко прибрати всю невикористовувану косметику й засоби особистої гігієни, що позбавить вас неприємного відчуття постійного безладдя.